tiistai 29. syyskuuta 2015

Juoksuhenkilö



Ala-aste teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. Opin nimittäin lähtemättömästi inhoamaan liikuntaa ja pyrin välttelemään sitä aktiivisesti.

Kävin ala-asteeni kyläpahasen koulussa, jossa parhaimmillaan oli yhteenlaskettuna oppilaita 28. Luokanopettajani oli ilmeisesti jollain lailla menestynyt myös kilpaurheilijana ja pyrki tartuttamaan urheilukärpäsen myös kaitsettaviinsa. Suurin osa luokasta (4/5) saikin pureman ja pärjäsi lajissa kuin lajissa. Minä (1/5) en. Pissasin housuuni kymmenen (10!!!) kilometrin hiihtolenkillä useammin kuin kerran, "pituus"hyppyjen jälkeen pureskelin hiekkaa vielä seuraavana päivänäkin ja suunnistuksessa toveri piti koko reissun kädestäni kiinni koska en pääsyt tarpeeksi lujaa ja kiskomalla minua perässään pingoimme edes vähän kovempaa vauhtia.

Pahin nöyryytys kuitenkin tuli kolmannella luokalla kolme vuotta vanhemman, isokokoisen kanssaoppilaan huijattua minut kävelemään koko koulun yhteisessä Juostaan Urheilukentän Ympäri -juoksutapahtumassa kanssaan ja spurtattua viimeisillä metrillä täyteen juoksuun niin että minä olin koko koulun oppilaista huonoin ja hitain. Kati Hänninen never forget.

Jossain vaiheessa sitä on vaan pakko hyväksyä totuus ja 1) myöntää ettei ole enää parikymppinen ja niitä sipsejä ei voi syyä joka päivä 2) ei ole enää ala-asteella ja traumoista olisi pikkuhiljaa jo aika päästä yli.

Vuosi sitten keväällä lopetettuani röökin polton kokeilin juoksua alkuun lähinnä siitä syystä että olin ymmärtänyt sen polttavan tehokkaasti ylimääräistä laardia, joka nopeasti oli kerääntynyt keskiruumiini ympärille osaksi aiempien, kurjahkojen elämäntapojen ja osaksi röökaamisen loppumisesta ilmeisesti hämääntyneen aineenvaihdunnan.

Harrastus kehittyi melkein tavaksi ja viime syksynä pingoin jo yhtäsoittoa 8 kilometria parhaimmillaan. Liukkaat kelit ja pimenevät illat hiivuttivat menon talveksi mutta palasin lenkkipoluille keväällä jälleen talvella kävin myös kerran hiihtämässä.

Eilen juoksin kymmenen (10!!!) kilometriä.

Lupauduin myös lähtemään katsomaan miten kuntosali toimii.

Nyt taidan kuitenkin ottaa yhden siiderin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti